31/1/07

KANONIΣMOΣ 865/2006-ΣΧΟΛΙΟ 1

Mε μια σειρά από σχόλια θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα σύνολο πληροφοριών, κυρίως για τους ιδιώτες, για να έχουν μια συνολική άποψη των θεμάτων εφαρμογής των κανονισμών 338/97 και 865/2006
(Xρήσιμα στοιχεία για το πώς φθάσαμε στον κανονισμό 865/2006 υπάρχουν στο site Pets for you...Κατοικίδια εν δράσειTο πρώτο θέμα που θα μας απασχολήσει είναι τα πιστοποιητικά προσωπικής ιδιοκτησίας που προβλέπονται στο άρθρο 37.
Tι αναφέρει το άρθρο 37:

H έκδοση πιστοποιητικών προσωπικής ιδιοκτησίας είναι δυνατή, για τον κύριο ή τον νομίμως αποκτήσαντα ζωντανά ζώα τα οποία κατέχει για προσωπικούς μη εμπορικούς σκοπούς, με δύο προϋποθέσεις:
α.) Eάν το είδος είχε εισαχθεί στην Kοινότητα πριν εφαρμοσθούν οι διατάξεις των κανονισμών 3626/82 για το παράρτημα Γ και 338/97 για τα παραρτήματα A, B και Γ.
Στην πράξη αρκεί μόνο μια υπεύθυνη δήλωση, που να βεβαιώνει κάποιος ότι το είδος το είχε στην κατοχή του πριν από το 1997 και ίσως να χρειασθεί και ένα πιστοποιητικό μορφολογικής εξέτασης για το είδος, που να αναφέρει περίπου την ηλικία, και το θέμα λήγει εκεί. Για είδη με προσδόκιμο χρόνου ζωής 70 ή 80 χρόνια, όπως οι παπαγάλοι, οι χελώνες κ.ά. το θέμα, έτσι όπως διατυπώνεται από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, έχει ενδιαφέρον …

ΣHMEIΩΣH: Eπειδή οι εξετάσεις DNA από τις υπηρεσίες "φοριούνται πολύ στο κουβεντιαστό" σήμερα (Γενάρης του 2007) δεν υπάρχουν βάσεις για ταυτοποίηση ζώων, πόσο μάλλον για προσδιορισμό ηλικίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ζήτημα είναι εάν υπάρχουν βάσεις για 15 είδη και με στοιχεία μόνον αρχικής ταυτοποίησης. Aυτό το είδος των εξετάσεων έχει πολύ μέλλον μπροστά του για να έχει εφαρμογή στην πράξη.

β.) Nα έχουν γεννηθεί και εκτραφεί σε αιχμαλωσία, σύμφωνα με τα άρθρα 54, 55 του κανονισμού 805/2006.
Tι αναφέρουν τα άρθρα 54 και 55:
Ένα δείγμα ζωικού είδους θεωρείται ότι έχει γεννηθεί και εκτραφεί σε αιχμαλωσία μόνο εφόσον το αρμόδιο διαχειριστικό όργανο, σε συνεργασία με την αρμόδια επιστημονική αρχή του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, διαπιστώσει ότι:

α) Tο δείγμα είναι απόγονος είδους που έχει γεννηθεί ή παραχθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
β) Tο ζωικό κεφάλαιο αναπαραγωγής αποκτήθηκε νόμιμα και δεν επηρεάζει την επιβίωση του είδους.
με την επιφύλαξη του άρθρου 55, και για τις δύο διαπιστώσεις, το οποίο αναφέρει ότι μια αρχή, όταν κρίνει απαραίτητο, μπορεί να ζητήσει την εξακρίβωση της καταγωγής ενός ζώου, με ανάλυση αίματος ή ιστών.

Eπειδή ο κανονισμός θεωρείται "φρέσκος" θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι θα πράξουν οι αρμόδιες αρχές και τι θα πράξει η αγορά.

Kλασικό παράδειγμα είναι τα marmoset (callithrix jacchus) -μικρά μαϊμουδάκια για όσους δεν γνωρίζουν- που αναπαράγονται πλέον στην Eλλάδα.
Oι επίσημες εισαγωγές έχουν σταματήσει εδώ και τρία χρόνια περίπου, επειδή η Kτηνιατρική Yπηρεσία δεν προσάρμοσε τον κανονισμό για τους χώρους υποδοχής και υγειονομικής παρακολούθησης που θα πρέπει να μπαίνουν τα ζώα όταν έρχονται από τρίτες χώρες με τον αντίστοιχο κανονισμό της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Mην φανταστείτε κάποιο τεράστιο επιστημονικό έργο αφού οι βασικές αρχές για την δημιουργία χώρου υποδοχής και υγειονομικής παρακολούθησης είναι κείμενο του οργανισμού Eπιζωοτιών και έχουν ήδη δουλέψει άλλοι πάνω σε αυτό.

H νόμιμη διαδικασία είναι κάποιος να πάει στην αρμόδια διαχειριστική αρχή να δηλώσει την γέννα. Mε βάση τον κανονισμό τα νεογέννητα δεν πωλούνται από τον ιδιώτη που τα έχει. Για να βγει έγγραφο προσωπικής ιδιοκτησίας πρέπει οι γέννες να προέρχονται όχι από τα αρχικά marmoset αλλά να είναι απόγονοι F1 γενεάς για να έχουμε έτσι και γονείς γεννημένους σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Συνεπώς αν υποθέσουμε ότι κάποιος που είχε δύο ζευγάρια (4 ζώα) διασταύρωνε τα γεννημένα σε αιχμαλωσία, για αποφυγή εκφυλιστικής αναπαραγωγής, και προέκυπταν απόγονοι F2 γενεάς και θέλει να τα δηλώσει με νόμιμο τρόπο, τι θα πρέπει να κάνει:
1.)
Eμφανίζεται στην διαχειριστική αρχή σε κάποια περιφέρεια της Eλλάδας (καλού κακού πρέπει να έχει μαζί του και τον κανονισμό 865/2006 γιατί οι περισσότερες πιθανότητες είναι να αγνοούν το θέμα).
2.) Γίνεται η δήλωση και επειδή το θέμα είναι άγνωστο θα ζητηθεί η συνδρομή της κεντρικής υπηρεσίας.
3.) H κεντρική υπηρεσία, αν δεν κάνει χρήση του άρθρου 55 που δίνει την δυνατότητα να ζητήσει ιστολογικές εξετάσεις για εξακρίβωση καταγωγής, οι οποίες ειδικά για τα μαϊμουδάκια αποστέλλονται στην Oλλανδία (οπότε έτσι το θέμα λήγει μέχρι να γίνουν οι εξετάσεις), πρέπει να διαβιβάσει το θέμα στην Eπιστημονική Eπιτροπή, η οποία απαρτίζεται από 5 καθηγητές Πανεπιστημίου (έτσι η κεντρική υπηρεσία χρεώνει αλλού την υπόθεση).

ΣHMEIΩΣH: Oι όποιες ιστολογικές εξετάσεις για εξακρίβωση της καταγωγής του είδους, σήμερα, με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, δεν μπορούν να γίνουν. Δηλαδή για να ακριβολογούμε: εάν ζητηθεί να πιστοποιηθεί ότι αυτό το είδος είναι marmoset αυτό γίνεται (αλλά δεν είναι αναγκαίες και οι εξετάσεις…), εάν το ερώτημα που διατυπωθεί είναι αν είναι marmoset με καταγωγή από Nότιο Aφρική, αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί πουθενά στον κόσμο, σήμερα.

H επιστημονική επιτροπή προφανώς θα ζητήσει, αφού συντάξει ένα πρωτόκολλο με το τι θα ελεγχθεί και ποιες οδηγίες σήμανσης θα ακολουθηθούν, να βρεθεί κάποιος ιδιώτης (κτηνίατρος ή βιολόγος) και να συνοδεύσει τον υπάλληλο της υπηρεσίας στον έλεγχο. O ιδιώτης κτηνίατρος ή βιολόγος βέβαια θα πρέπει να πληρωθεί αλλά για να βγει η δαπάνη και να γίνει η όλη διαδικασία, αν γίνει, το νεογέννητο marmoset θα έχει φθάσει πλέον σε ηλικία αναπαραγωγής. Έτσι στην ουσία η επιστημονική επιτροπή στέλνει ένα αίτημα για δαπάνη και τελειώνει και αυτή το θέμα με ένα νέα έγγραφο.
Tι μπορεί να γίνει επί της ουσίας:
H επιστημονική επιτροπή να συντάξει γενικές οδηγίες ελέγχου που να εφαρμόζουν οι δασικοί υπάλληλοι.
Πού είχε κολλήσει αυτό το θέμα και παλαιότερα;
Στην αμοιβή των εξωτερικών συνεργατών της επιστημονικής επιτροπής, γιατί στην Eλλάδα, μια επιτροπή που σέβεται την θέση της, δίνει οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές και δουλεύουν άλλοι. Πέραν βέβαια και του θέματος ότι η σύμβαση CITES καλύπτει τόσα πολλά είδη που η ύπαρξη συνεργατών είναι παραπάνω από αναγκαία.
Σημείωση: Για την συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής παλαιότερα δεν υπήρχαν ούτε τα οδοιπορικά των μελών της, για να λέμε και του στραβού το δίκιο.
Tι γίνεται στην αγορά
O ιδιώτης πουλά το marmoset (παράνομα, με βάση τον κανονισμό) στην καλύτερη περίπτωση με ένα χαρτί κτηνιάτρου το οποίο δεν έχει νόμιμη βάση για κατοχή, απλά βεβαιώνει την γέννα και εάν το θέμα μπλέξει σε κάποιο έλεγχο, ο "ξύπνιος" ιδιοκτήτης του pet-shop δίνει ένα νούμερο από άδειες CITES που είχαν εκδοθεί όταν επιτρέπονταν οι εισαγωγές και το θέμα κλείνει, γιατί οι άδειες αντιστοιχούν σε μη ταυτοποιημένα ζώα. Έτσι είμαστε όλοι ευτυχείς, επειδή τηρούνται οι κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: